ייעוץ לפני חקירה – חשיבות הייעוץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה ומספר עצות לנחקר

ייעוץ לפני חקירה – חשיבות הייעוץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה ומספר עצות לנחקר – קבלת ייעוץ משפטי לפני חקירה או "זכות ההיוועצות" הינה אחת מהזכויות החשובות ביותר למי שחשוד בפלילים. במאמר הבא נסקור מהי זכות ההיוועצות, מי זכאי לזכות, כיצד מתנהל הייעוץ עם עורך הדין ואיך עמידה על זכות זו משליכה על ניהול התיק הפלילי.

לייעוץ לפני חקירה שניתן על ידי עורך דין פלילי מנוסה, חשיבות רבה ביותר להמשך התפתחותו של התיק הפלילי. למעשה, מדובר בזכות בסיסית להיפגש עם עורך דין פלילי על מנת לקבל הכוונה מקצועית טרם מסירת גרסתך לרשות החוקרת (משטרה, רשת המיסים, מצ"ח וכד'). יצוין, כי מימוש זכות זו היא מומלצת לכל אדם – חפים מפשע או אשמים. גם אדם תמים לחלוטין עלול לסבך עצמו במהלך חקירה פלילית וימסור מידע שיפגע בו בהמשך ההליך.

לגורמי האכיפה והחקירה יש יתרון מובנה על פני כל אדם המוזמן לחקירה והוא מתקיים בשל הפערים הקיימים בהבדלי הכוחות בין הצדדים. בעוד שהרשות החוקרת מחזיקה במידע רב הנוגע לתיק, הנחקר בדרך כלל לא ידע בגין מה הוזמן לחקירה. לא פעם, חקירה שהחלה כחקירה פתוחה (מסירת עדות כללית) הופכת ברגע לחקירה באזהרה והנחקר עובר לסטטוס של חשוד. כלומר, לאדם שנחשד בביצוע עבירה פלילית.

כאשר חשוד נחקר באחת מרשויות האכיפה והחקירה, כבר בתחילת החקירה חלה חובה על החוקר להודיע לחשוד כי הוא נחקר באזהרה, להקריא בפניו את העבירות בגינן הוא חשוד ולפרט בפניו את הנסיבות אשר הביאו אותו להיחקר באזהרה. לאחר מכן, על החוקר להודיע לחשוד שזכותו לשמור על שתיקה, אולם הימנעות ממסירת גרסה יכולה לחזק את הראיות הקיימות כנגדו. בסיום האזהרה על החוקר להודיע לחשוד שיש לו זכות להיוועץ בעורך דין. בשלב זה, כאשר החשוד יודע מה מייחסים לו וכנגד מה עליו להתגונן – חשוב לעמוד על מימוש זכות ההיוועצות ולהתייעץ עם עורך דין פלילי.

זכות ההיוועצות מוכרת כזכות יסוד בהליך הפלילי. פגיעה בזכות זו אף עלולה להוביל לפסילת הודאה שהושגה עקב הפגיעה בזכות ההיוועצות. בעקבות פסק הדין ע"פ 5121/98 רפאל יששכרוב נ' התובע הצבאי הראשי – אומצה דוקטרינת הפסילה הפסיקתית. כלומר, הודאה שנגבתה בטרם ניתנה הזכות להיוועץ עם עורך דין, פסולה.

חשיבותה של זכות ההיוועצות עם עורך דין פלילי מנוסה נובעת מכך שבדרך כלל, חקירה של אדם מן הישוב על ידי חוקרים מנוסים ומיומנים הינה סיטואציה מורכבת ומלחיצה ובייחוד הדברים אמורים כאשר מדובר באדם שעבר מעדות פתוחה לחקירה באזהרה. בשלב זה, האדם הנורמטיבי מוצא עצמו תחת לחץ נפשי אדיר, בילבול וחשש עמוק.  פגישה עם סניגור מטעמו – שהוא האדם היחידי שעליו החשוד יכול לסמוך בעת הימצאותו בתחנת המשטרה – מפיגה את החשש, עוזרת לסדר את המחשבות ולגבש את הגרסה שברצונו למסור. פגישה עם עורך דין פלילי גם מבהירה לצוות החקירה שהנחקר לא לבד ושיש מאחריו עורך דין שיעמוד על זכויותיו, ילווה אותו לכל אורך ההליך הפלילי ויילחם למען חירותו של לקוחו. בדרך כלל כשהנחקר מלווה בעורך דין, החוקרים יקפידו הקפדה יתרה במעשיהם וידאגו לבצע את עבודתם ללא חריגה מהכללים.

יש לציין, כי פגישה עם עורך דין פלילי במסגרת חקירה המתנהלת במשרדי הרשות החוקרת, תתקיים ביחידות בחדר שקט ודיסקרטי תוך שמירה על סודיות השיחה. במהלך הפגישה, עורך הדין יערוך היכרות בסיסית עם הלקוח – היכן מתגורר, תחום עיסוקו וקשריו עם בני משפחתו. לאחר מכן, עורך הדין יסביר ללקוח את האפשרויות העומדות בפניו – שמירה על זכות השתיקה, מסירת גרסה מלאה ושיתוף פעולה עם הרשות החוקרת, העלאת טענת אליבי – והכל, בהתאם לסיטואציה הנתונה. כמו כן, עורך הדין יכין את הלקוח לתרגילי חקירה צפויים כמו עריכת עימות עם מעורבים אחרים, השתלת מדובב בתא המעצר ואף שימוש בתרגילי חקירה שהם פסולים. בנוסף, עורך הדין יסביר על מה שצפוי ללקוח לאחר החקירה –  בין אם מדובר במעצר מאחורי סורג ובריח או בשחרור בתנאים מגבילים. עורך הדין פלילי מנוסה יבחן כל סיטואציה לגופה בהתאם לניסיונו ולהערכתו המקצועית וידע בכל סיטוציה.

התייעצות עם עורך דין פלילי בדרך כלל מסייעת לשמור על זכויות הנחקר, ומונעת את הניצול לרעה של פערי הכוחות המובנים בין אדם מן השורה לבין אלה החוקרים אותו. באמצעות התייעצות עם עורך דין טרם החקירה, ניתן להבטיח שהנחקר מודע למכלול חובותיו וזכויותיו במסגרת החקירה ובכלל אלה, הזכות לחקירה הוגנת ללא הפעלת אמצעי חקירה פסולים, חיסיון מפני הפללה עצמית, האפשרות לשמור על זכות השתיקה וכו'.

יש לזכור, קיימים מקרים בהם טובת הלקוח מחייבת אי חשיפה של טענות אפשריות של הלקוח וזאת, על מנת למנוע מהיחידה החוקרת "מקצה שיפורים" של השלמות חקירה, ו/או מתן רמזים ו/או כיווני חקירה חדשים אשר יכולים לפגוע בטובותו של הלקוח. זאת, ראוי שייעשה רק לאחר בחינה אסטרטגית של ניהול התיק ובהתייעצות עם עורך דין פלילי.

הנה מספר כללי ברזל שיש לזכור בעת הגעה לחקירה במשטרה ושימנעו הסתבכות נוספת:

ראשית – זכור, החוקר אינו חבר שלך! גם אם לפעמים החוקר מציג את עצמו כמי שאכפת לו ממך ורוצה בטובתך, עלייך לזכור שרק אתה דואג לעצמך ושאין חברים ברשות החוקרת.

שנית – לעיתים חוקרים ישתמשו בתחבולות בניסיון להניא אותך מלהתייעץ עם עורך דין. החוקרים יציינו כי עירוב של עורך הדין עלולה לסבך את התמונה (שהנחקר יתפרש כמי שיש לו מה להסתיר), שבכוונתם לחקור אותך ולשחרר אותך הביתה ואילו המתנה לעורך הדין תעכב את השחרור. יתכן שאף יטענו כי מדובר בעבירה קלה שבקלות והייעוץ הוא מיותר.

שלישית – זכור כי אין שיחות בלתי רשמיות! כל שיחה שתנהל עם החוקר תתועד ותיכנס לתיק. גם יציאה לעשן סיגריה, שיחות במהלך ארוחה, נסיעות ממקום למקום וכו' הינם חלק מפעולות חקירה לגיטימיות.

רביעית – בסיום חקירתך ובטרם אתה חותם עליה, קרא אותה! ודא שהיא משקפת את מה שנאמר על ידך. במידה ואתה רואה שדברים שאמרת לא נרשמו או שנרשמו בניסוח אחר, ודא שהדבר מתוקן. במידה והחוקר רושם דברים אינם מדויקים, תעמיד אותו על טעותו. אל תוותר, בקש שהדברים יתוקנו.

חמישית – אינך יכול לדעת לעולם עם מי אתה מדבר. שיחות עם עצורים אחרים יכולים להתברר בהמשך כשיחות מול מדובבים. אל תשוחח עם אנשים אחרים על המקרה שלך ואל תנסה לקבל עצות או חיזוקים מאנשים שאתה פוגש במהלך שהייתך ברשות החוקרת או במעצר.

שישית – זכור כי יש לך חיסיון מפני הפללה עצמית. לעיתים לחוקרים אין ראיות קונרטיות. בין אם כל מה שיש להם זה רק מידע מודיעיני שאינו קביל בבית המשפט, בין אם מדובר במתלונן שמסר תלונה ואחר כך חזר בו ובין אם יש ראיות שקושרות אותך לביצוע עבירה אבל אין להם כל חיזוק. אם אין לך גרסה טובה – עדיף לשמור על זכות השתיקה מאשר להסתבך עם שקרים.

סיכום:

לייעוץ לפני חקירה עם עורך דין פלילי טרם החקירה משמעות מכרעת באשר לאופן התפתחות החקירה ועתיד התיק. זהו שלב מפתח בתיק החקירה ומתן גרסה לאחר התייעצות עם עורך דין פלילי יכולה לעיתים להשיג תוצאות כבר בתחילת ההליך.

להתייעצות נוספת ניתן לפנות ללא התחייבות לעו"ד בנימין בן נתן.

 

לייעוץ לפני חקירה שניתן על ידי עורך דין פלילי מנוסה חשיבות רבה ביותר להמשך התפתחות התיק שנחקר על ידי היחידה החוקת. למשטרה יש עדיפות על פני כל חשוד שמוזמן לחקירה. עדיפות זו נוצרת מפערים מובנים הקיימים בהבדלי הכוחות בין הצדדים. במקרים רבים, אנשים מזומנים לחקירה במשטרה כאשר כלל אינם יודעים במה בכוונת המשטרה לחקור אותם – המשטרה לא מודיעה מראש על מה בכוונתה לחקור. כך, שגם אם תתייעצו עם עורך דין, טרם הגעתכם למשטרה, ייתכן ולייעוץ שקיבלתם אין כל רלוונטיות.

עקבו אחרינו בפייסבוק

פוסטים אחרונים באתר